Soustředění v Brně pro psaní odborné práce očima Matěje Z. ze 7MB

Soustředění v Brně pro psaní odborné práce očima Matěje Z. ze 7MB

"Minulý měsíc, mezi 1. a 3. listopadem, jsem se zúčastnil semináře SOČ v Brně. Pro potenciálně neznalé, SOČ je zkratkou pro středoškolskou odbornou činnost. Náplní samotného semináře bylo řádné zpracování a následné prezentování získaných údajů.
První den začal úvodní přednáškou celkově o základech, tedy co je přesně SOČ, z jakých částí se skládá a samozřejmě nedílnou součástí bylo i dlouhé povídání o zdrojích a kde hledat, pokud chceme věrohodné, nesmyšlené informace. Samotná přednáška trvala okolo 2 hodin, ale rozhodně nebyla zdlouhavá díky skvělému a srozumitelnému výkladu. Po této přednášce následovala první praktická ukázka v podobě prezentace vědecké práce týkající se molekulární genetiky, konkrétně editace genu pomocí CRISPR."

Matěj Zatloukal 7MB 2.12. 2023

"Tato práce mě zaujala z především ze 2 důvodů. Tím 1. důvodem bylo samotné téma, neboť mě genetika zajímá, ale především 2. důvodem, proč mě práce zaujala, byl způsob prezentace. Při prezentaci bylo znát, že se prezentující v tématu vyzná, ale je zároveň schopná informace předat dál vysvětlením pojmů takovým způsobem, že i žák základní školy by této prezentaci rozuměl. Rozhodně se jednalo o krásnou ukázku toho, jak by měla
odborná práce vypadat.

Další den jsme se v přednáškách zaměřili na 2 dosti klíčové části samotné prezentace: verbální a nonverbální komunikaci a jak zvládnout stres s tím spojený. První přednášku o stresu jsme se nebavili jenom o stresu během samotné prezentace výsledků, ale i během psaní a jak zvládnout začátek, kdy je naše práce tvořená jen prázdnými stránkami. Následující přednáška se týkala celkové komunikace. Na úvod jsme byli vyzváni ke krátkému představení nás samotných. Následně jsme se dozvěděli něco víc o správném držení těla, jak pracovat s rukama a samozřejmě jak využít naše hlasivky na maximum. Na konci přednášky byla možnost vyzkoušet si zkrácenou odbornou prezentaci.

Poslední den jsme se dostavili na poslední přednášku, ta se týkala znova prezentace, ale tentokrát té psané. Po prvotním výkladu jsme mohli naše nově nabyté zkušenosti aplikovat při hledání nedostatků u několika nepovedených výtvorů. Po konci poslední přednášky nás čekalo slavnostní ukončení s rozloučením a cesta domů.

Pokud se Vám naskytne příležitost zúčastnit se příštího ročníku a máte v plánu napsat SOČku, rozhodně neváhejte a přihlaste se. Zkušenosti, které jsem za ty 3 dny získal byly mnohonásobně větší, než to, co jsem se dozvěděl během 2 let aktivní práce na mé vlastní SOČce."

Matěj Zatloukal 7MB 2.12. 2023

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

P. Angelik František Fišer, OP

P. Angelik František Fišer, OP (4. 2. 1926-1. 2. 1983), teolog, historik, překladatel Bible, tramp s přezdívkou Rancher a zakladatel RANCHE 7D na úpatí Jedlové v Lužických horách, absolvoval v roce 1948.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.