VU3V

A co dál?

A co dál?

Když se blíží konec studia, je na čase se rozhodnout, kam směřovat. A co dál? To je otázka, která dostihne každého maturanta. V naší škole ale studují i studenti, kteří svou profesní dráhu již dávno završili, a ona zapeklitá otázka se v jejich životě objevila znovu. Paní Věra Holá, studentka univerzity 3. věku na naší škole, na ní našla inspirativní odpověď: "Začnu malovat!". 

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

Začátek února odstartoval nejen 2. pololetí školního roku našim studentům, ale i začátek letního semestru skupině studentů univerzity 3. věku. Celý semestr bude studenty provázet téma Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě.

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

S koncem dubna přichází nejen konec řádné výuky v maturitním ročníku, ale i ve třídě univerzity třetího věku. Tak jako naše maturanty, tak i naše studující seniory čekají závěrečné testy a zkoušky. Téma posledního semestru bylo opět lákavé. Studenti VU3V se mohli seznámit s mistry evropského barokního malířství 17. století, a tak je v posledních měsících provázela jména jako Rubens, Caravaggio, Carracci či Rembrandt.

Celý článek

Besídka pro pokročilé

Besídka pro pokročilé

Asi vás nepřekvapí, že slovo „besídka“ má dva významy. Altánek a dětské kulturní vystoupení ve školách a školách. Co ale dělat, když děti jsou již odrostlejšího věku? Pomůže nám slovník! Besídka je totiž zdrobnělinou slova „beseda“, což je výraz pro přátelskou sešlost a popovídání, které se nese v uvolněném duchu. Slovo vychází ze slovesa „sedět“, protože při besedování a povídání se sedí. A nejen to! 

Celý článek

Když ruce tančí

Když ruce tančí

Před třiceti lety jsem ji poprvé spatřila. Byla první hodina dějepisu a do třídy vplula ladným krokem s vtipnou glosou dáma, paní profesorka Marie Kořínková. Postavila se před katedru, rozzářily se jí oči, nadechla se a…. s prvním slovem brilantní češtiny začaly její ruce tančit. Přiznávám se, že za ta léta jsem z dějepisu mnohé zapomněla. Co mi ale dodnes zůstává v paměti, je obraz nadšené učitelky, která má vášeň ke svému oboru, dechberoucí jazykovou obratnost, jemný humor, neutuchající elán a nezapomenutelné kouzlo osobnosti.

 

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

Ačkoli v letošním školním roce prošli studenti Virtuální univerzity 3. věku naší školou téměř „po špičkách“, neznamená to, že by ve svém studiu polevili. Právě naopak! Přestože většina z nich jich již v loňském roce oficiálně zakončila studium vzdělávacího programu Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, rozhodli se všichni účastníci ve studiu i nadále pokračovat.

Celý článek

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální univerzita 3. věku

Ve čtvrtek 5.10. odstartoval v pořadí již 7. semestr programu Virtuální univerzity třetího věku, který zaštiťuje Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity. O organizaci ve škole se již druhým rokem stará tutor střediska, pan Pavel Novák.

Celý článek

Diplom je tady!

Diplom je tady!

Zatímco právě ve škole probíhají maturitní zkoušky a z některých našich studentů se stanou brzy absolventi školy, jejich o pár let starší „spolužáci“ před pár dny ukončili slavnostní promocí studijní program Provozně ekonomické fakulty ČZU. Po třech letech studia Virtuální univerzity 3. věku je tak čekal nejen zasloužený diplom, ale i důstojný ceremoniál v aule České zemědělské univerzity. 

Celý článek

Vysvědčení trochu jinak

Vysvědčení trochu jinak

Zatímco si my ve škole ještě pár dní na konec školního roku počkáme, studenti Virtuální univerzity 3. věku mají zakončení dalšího semestru již za sebou.

Celý článek

Návštěva z "výšky"

Návštěva z "výšky"

Moderní psychologické výzkumy ukazují, že nejúčinnějším způsobem, jak motivovat člověka, je věnovat pozornost jeho snažení a mít opravdový zájem o výsledky jeho práce. Ačkoli studenti Virtuální univerzity 3. věku nejen podle svých studijních výsledků, ale i dobré nálady, s kterou navštěvují přednášky věnované rané renesanci v Itálii, motivovat očividně nepotřebují, potěšila všechny návštěva Ing. Kláry Nehodové, manažerky projektu Provozně ekonomické fakulty ČZU.

Celý článek

Když je něco v polovině

Když je něco v polovině

Učili nás, že polovina je část celku rozděleného na dva stejné díly. Já ale věřím, že existuje větší polovina!

Zkuste se podívat na svůj dnešní den, uplynulý týden, měsíc, rok. Rozpůlíme-li je na časově stejné části, zjistíme, že každá z polovin je naplněná různou intenzitou zážitků a počtem cenných okamžiků. Náhle je jasné, že mnohdy jen pouhá třetina může přesáhnout polovinu. A tak ačkoli je studium Virtuální univerzity 3. věku na naší škole ve své polovině a nádherných okamžiků bylo mnoho, je skvělé vědět, že i přesto může být druhá polovina ta větší.

Celý článek

Třídní schůzky naruby

Třídní schůzky naruby

Tričko, svetr naruby - to není u mnohých z nás až tak ojedinělá záležitost a nikterak složitá představa. Ale třídní schůzky?

Celý článek

Jak voní index?

15.01.2015
Jak voní index?

Cizí? Vůbec! Vlastní? Omamně! Vlastností vůně bývá, že časem postupně slábne a pomalu se vytrácí. U indexu je tomu právě naopak. S přibývajícím počtem zapsaných zkoušek nabývá na intenzitě!

Celý článek

Není lucifer jako lucifer

Není lucifer jako lucifer

Pryč jsou doby, kdy znalost latiny byla součástí klasického vzdělání. Před 50 lety bychom pravděpodobně nebyli zaskočeni, že slovo lucifer v sobě neskrývá pouze představu satana, ale překlad latinských slov lux=světlo a ferre=nosit označuje i pravý opak. Lucifer totiž znamená světlonoš.

Celý článek

Třída snů

Třída snů

Je 14:25 hod, čtvrtek 18. 9. a já mířím do učebny č. 22. Ačkoli již je již několik minut po zvonění, zaráží mě, že s blížícími se kroky ke dveřím učebny neslyším uvnitř typický hluk. Jsou tam vůbec? Váhavě beru za kliku.

Celý článek

Virtuální univerzita třetího věku

04.09.2014
Virtuální univerzita třetího věku

Jen asi málokdo z nás by před pár lety domyslel, co všechno bude virtuální. Dnes ale nestačíme žasnout, kolik virtuality nás obklopuje. Běžně lidé ráno vstoupí do svých virtuálních kanceláří, o polední pauze pošlou blízkým virtuální přání, odpoledne nakoupí ve virtuálním obchodě a večer nákup virtuálně zaplatí. Kdo by si ale myslel, že virtuální svět je vlastní pouze mladší generaci, mýlil by se. Důkazem toho je studijní program České zemědělské univerzity zaměřený na vzdělávání seniorů.

Celý článek

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. František Tuláček

Ing. František Tuláček (7. 8. 1922-26. 10. 2012), pedagog, nestor českého drůbežářství a chovatelství, absolvoval v roce 1941.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.