Zeměpisné semináře na Liběchovsku

Zeměpisné semináře na Liběchovsku

V pondělí 20. září 2021 jsme se jako studenti a studentky Zeměpisného semináře maturitního a předmaturitního ročníku vydali na exkurzi na Liběchovsko. Navázali jsme tak na pět let starou tradici podzimních seminárních exkurzí, při nichž si naši předchůdci prohlédli např. v roce 2016 Radobýl nebo před dvěma lety při výstupu na zříceninu Lichnice pozorovali mloky. A co nabízela oblast na pomezí Mělnicka a Litoměřicka?

Vlakem jsme dojeli do Štětí, odkud jsme šli pěšky trasu dlouhou asi 12 km do Liběchova. Z nádraží ve Štětí jsme se vydali směrem Stračí. Podcházeli jsme neoficiálním podchodem pod železnicí, který propojuje obě obce.

První zastávkou na trase byla vyhaslá sopka Špičák, kde byly patrné vrstvy čediče. Jelikož se nachází ve výšce 281 m n. m., bylo vidět České středohoří, které je také sopečného původu, a hora Říp. Mohli jsme zahlédnout také města Mělník a Štětí s výrobnou papíru Mondi Štětí, dříve známou pod názvem SEPAP.

Pokračovali jsme dále mezi pískovcové skály, kde jsme si prohlédli skalní útvary Sedm chlebů a Mordloch a uměle vytesané reliéfy sochaře Václava Levého. Václav Levý žil mezi roky 1820-1870. Nejprve se byl pomocníkem zámeckého kuchaře v Liběchově a sochařství bral pouze jako koníček. Později se tím začal živit na plný úvazek, vytvořil sochy i pro rakouského císaře Františka Josefa I. nebo pro papeže a stal se učitelem známého sochaře J. V. Myslbeka, autora jezdecké sochy českého patrona na Václavském náměstí v Praze. Mezi Levého nejznámější reliéfy, které jsme navštívili, patří Čertovy hlavy u Želíz nebo Had a Harfenice na žluté turistické trase. (Liběchovské Čertovy hlavy jsou po Mt. Rushmore v americké Jižní Dakotě druhým nejvyšším sochařským zpracováním hlav na světě.)

Čekala nás poslední část cesty ze Želíz do Liběchova. Procházeli jsme kolem Boží Vody, což je část Liběchova, kde se nachází kaplička a pramen. Dříve se tamní voda využívala k pití a léčení, nyní se zde chovají ryby.

Nakonec jsme došli až do Liběchova, kde jsme z povzdálí mohli vidět zámek. Dříve zde bývala pobočka Náprstkova muzea, ale od povodně v roce 2002 je zámek uzavřený. Celé přízemí bylo zatopeno a opravy dosud neproběhly. Ještě na nádraží se na obzoru tyčila tepelná elektrárna Mělník v Horních Počaplech, kde se plánuje přestavba na spalovnu komunálního odpadu pro významnou část Středočeského kraje. Následně jsme už jen nasedli do vlaku a vydali se zpět do Lysé nad Labem a Nymburka, kde byla exkurze ukončena.

Aktuální informace

08.04.2024

Upozorňujeme uchazeče, že administrace úvodní přijímací zkoušky z matematiky začíná vždy v 8.30.

Naplánujte si svůj příchod do školy mezi 8.00 a 8.25. Příchod po 8.30 nemůžeme akceptovat z důvodu regulérnosti zkoušky.

Celý článek
06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um.

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um. (*1977), muzikoložka, hlasatelka a moderátorka, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1996 (pod dívčím příjmením Kopecká).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Sjezd socialistů Ruska

30. červenec 1903

Na ilegálním druhém sjezdu Sociálně demokratické dělnické strany Ruska v Bruselu (první se konal v roce 1898) vzplanul prudký ideologický boj mezi leninovci s tzv. oportunisty (J. Martova).

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.